Koning betaalt voordelen Laurent terug
BRUSSEL - De Civiele Lijst van de Koning heeft beslist om een bedrag van 185.000 euro te schenken aan Defensie. Dat bedrag komt volgens Defensie overeen met de ,,meerwaarden en onterechte verrijking'' die prins Laurent, zijn woning en zijn stichting hebben gehaald uit de fraude met eindejaarsfacturen bij de Belgische marine.
Beide partijen stellen dat dit geen enkele erkenning van verantwoordelijkheid inhoudt in hoofde van Prins Laurent noch van de Koninklijke Schenking.Het bedrag werd vastgelegd op 185.000 euro ,,na onderzoek van de interne boekhoudkundige gegevens van het departement Defensie voor de periode vanaf 1993 en op basis van de gerechtelijke expertiserapporten'', luidt het.,,Om zo snel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de koning, heeft de Civiele Lijst van de Koning beslist om een bedrag van 185.000 euro te schenken aan Defensie'', klinkt het in het persbericht. Dat bedrag zal in de eerste plaats gebruikt worden om de verbouwingswerken te bekostigen aan woningen van personeelsleden van Defensie die het slachtoffer zijn geworden van een werkongeval.De Civiele Lijst van de Koning is de vergoeding die de vorst krijgt om in totale onafhankelijkheid zijn ambt te kunnen uitoefenen. De lijst bevat enerzijds een dotatie en geeft de koning anderzijds een gebruiksrecht op de koninklijke gebouwen. Daarnaast krijgen enkele leden van de koninklijke familie nog een dotatie.Tijdens zijn kerstboodschap had Koning Albert al laten verstaan dat iedereen die een of andere manier van fraude profiteert, bewust of onbewust, de schade moet terugbetalen. ,,Wanneer het gerecht verduisteringen vaststelt, lijkt het me billijk dat de schadeloosstelling iedereen zou treffen die er voordeel uit haalde", zo zei de vorst toen in zijn toespraak.
Marineproces
Van 8 tot en met 16 januari werd het fraudedossier behandeld voor de correctionele rechtbank van Hasselt. Op 13 februari volgde het vonnis. Via een constructie met valse facturen was tot 2,2 miljoen euro verduisterd ten nadele van de Belgische zeemacht. Een deel daarvan werd gebruikt ten voordele van prins Laurent. Volgens het openbaar ministerie werden in de Villa Clémentine, de woning van prins Laurent, werken uitgevoerd voor een bedrag van 150.000 euro. De stichting Prins Laurent ontving daarnaast leveringen voor 37.200 euro. Prins Laurent, die tijdens het proces kwam getuigen voor de rechtbank, gaf toe dat hij op de hoogte was dat zijn woning werd opgeknapt met geld van de marine, maar zei dat hij geen reden had om te twijfelen aan de legitimiteit van de handelswijze van zijn toenmalige adviseur, Noël Vaessen.
Dit staat vandaag in de krant. Het artikel komt uit
Het Nieuwsblad.
Ik heb wat research gedaan naar het begrip
'civiele' lijst, waar ik de dotatie van de prins in kwestie even heb nagekeken:
"Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent
Wet van 7 mei 2000.Art. 3bis. Vanaf 1 juli 2001 wordt ten laste van de openbare schatkist een jaarlijkse dotatie van 272.682,88 euro toegekend aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent.Dit bedrag is gekoppeld aan de index van de consumptieprijzen van juni 2001."
Een bedrag van bijna 273.000 euro alleen voor het feit om de zoon te zijn van je vader. Daarbij komt waarschijnlijk nog dat hij hier en daar in een bestuursraad zetelt om het "aanzien", als hier over dit woord nog mag gesproken worden, van het bedrijf op te krikken.
Ik begrijp goed dat hij heel wat geld nodig heeft om zijn status als prins te vervullen. De dure kleren om naar feestjes te gaan, je kinderen naar school sturen (zelfs met de premie voor onderwijs, die ook hij binnenkort zal krijgen), de dure auto's (je kan toch niet naar ieder feest met dezelfde auto rijden), zijn personeel, enz.
Als hij eerlijk is tegenover zichzelf en wij de media mogen geloven dan zou het niet meer dan normaal zijn dat hij gewetenswroeging krijgt en vanuit zijn goed hart, niet alleen voor dieren, het geld op een of andere manier terug betaalt. Met een spaarplan over vijf jaar? Zo zou hij als vele belgen misschien es leren om ook te sparen. Als we dit in zijn geval al sparen mogen noemen...
Waarschijnlijk omdat hij zelf het geld niet kan ophoesten en er anders gevaar dreigt voor de federale staat België, heeft de Koning, zijn vader, een goede beslissing genomen. Hij geeft het goede voorbeeld door terug te betalen wat je onrechtmatig hebt verkregen (ookal weet je het niet dat er voor ongeveer 150.000€ aan je huis is verbouwd) en toont hoe men een meerderjarige zoon in nood moet helpen.
Nu we het toch over de Koning hebben... In de grondwet staat dat hij onverantwoordelijk is en hij voor iedere handeling een contraseign (tegentekening) van een minister nodig heeft. Dus, voor wie goed leest, heeft de regering, door het te storten aan Defensie, zichzelf terugbetaald. Van waar haalt de regering zijn geld? Juist ja, van ons!
Conclusie: niet de Koning, niet de regering, maar wij, Belgen, hebben Prins Laurent zijn non-chalance betaald. Opmerking! wij hebben dubbel betaald: 185.000€ die oorspronkelijk voor Defensie was bedoeld, wordt gebruikt bij Laurent (ons geld). De civiele lijst betaalt terug (ons geld). In feite kreeg Laurent, gewild of ongewild, 185.000 teveel.
Welkom in de rechtsstaat België.
Het Koningshuis afschaffen... geen geld in mijn portefeuille die er nog durft aan te denken...
Bericht van de webmaster: morgen gastspreker Henk over "De geciviliseerde beschaving anno 2007..."