Google
 

zaterdag 22 december 2007

Enkele clichés bevestigd en weerlegd

Gisteren zat tussen de post een folder van de minst geliefde partij van het land maar waarop toch 1/5 van de Belgen heeft gestemd nl. het Vlaams Belang. Persoonlijk vind ik deze politiek partij te rechts maar op sommige punten kan ik ze wel volgen.

In het boekje staan enkele schokkerende vaststellingen, die de ogen zouden moeten openen van menig Vlamingen. Ik pleit zeker niet voor een onafhankelijk Vlaanderen, maar in ieder geval zal er veel moeten veranderen, zodat de volgende stellingen, niet meer bestaan.

Hier volgen de belangrijkste:

  • Jaarlijks vloeit bijna 13 miljard € van Vlaanderen naar Wallonië
    • In Nederland onstond enkele jaren terug een rel omdat er jaarlijks 2 tot 3 miljard € naar de Europese Unie ging
    • Dit bedrag is 8 keer groter dan de jaarlijkse ontwikkelingshulp van België wereldwijd
    • Gemiddeld betaalt elke Vlaming jaarlijks 2.100€ aan Wallonië. Wie kan rekenen: een gezin van vijf personen betaald meer dan 10000€
  • Men beweert dat het welvarende Wallonië in de vorige eeuw financiële steun aan Vlaandere verleende: dit klopt niet. Studie door Prof. Juul Hannes
  • Vlaanderen telt 6% werklozen, Wallonië 18%
  • In Wallonië werkt 40% van de actieve bevolking in overheidsdiensten, terwijl in Vlaanderen 25% (het Europese gemiddelde)
  • Waalse postbeambten zijn gemiddeld 43 dagen afwezig per jaar, terwijl de Vlaamse slechts 24.
  • In Vlaanderen staan maar liefst 1200 flitspalen, een heel groot contrast met Wallonië dat er slechts 30 telt. "Flits, en je geld zit in Wallonië"
  • In Wallonië zijn er dubbel zoveel erkende invaliden als in Vlaanderen
  • Vlaanderen is binnen België verantwoordelijk voor 80% van de export
  • Zonder Wallonië heeft Vlaanderen (+Brussel) een derde plaats op de ladder van het BBP per inwoner (na Luxemburg en Ierland)
Als dit allemaal correct is, dan moeten we kritisch zijn en een oplossing zoeken, want dit is helemaal disproportioneel en totaal absurd.

Voor wie voor de splitsing is, is dit argument een hele goeie: "Bijna de helft van de leden van de VN heeft een inwonersaantal dat lager ligt dan Vlaanderen. Ook enkele lidstaten van de EU tellen minder inwoners dan Vlaanderen (Slovakije, Denemarken, Finland, Ierland, Letland, Slovenië, Wallonië en Estland)"

Conclusie: het is tijd voor verandering.

1 opmerking:

Pieter zei

Moest Vlaanderen nu zo groot zijn als pakweg Finland, dan zou ik niet langer twijfelen... Maar wat blijft er nu maar over na de splitsing? Als we nu bv ergens in Vlaanderen een luchthaven zouden moeten uitbouwen die even groot is als Zaventem... Nee, een splitsing lijkt me de oplossing niet, dat geeft echt meer problemen.

Het probleem met die statements van het VB is dat ze hoogstwaarschijnlijk wel waar zullen zijn maar natuurlijk zeer subjectief volgens hun eigen standpunt zijn opgesteld. Er is misschien nooit een geldstroom van Wallonië naar Vlaanderen geweest zoals die nu geregeld is van Vlaanderen naar Wallonië maar vroeger gingen de Vlaamse gezinnen wel in de fabrieken werken beneden de taalgrens. Ik veronderstel dat er via lonen en dergelijke dan toch wel wat richting Vlaanderen is gevloeid. Misschien niet in de mate dat het nu naar Wallonië gaat, dat zal ik niet zeggen. Maar dan kunnen we de quote dat er nooit niets naar Vlaanderen is gevloeid wel relativeren...

Het is duidelijk dat de economie van Wallonië moet groeien, die werkloosheidscijfers, die lage scholing zijn allemaal het gevolg van een nog TE geïndustrialiseerde economie. Help dat van de baan en men gaat direct hoger geschoolden nodig hebben en de Walen zullen zich er noodgedwongen aan moeten aanpassen om mee te evolueren met de economie.

Met hun geld in hun handjes te stoppen, blijkt dit niet te lukken. Het beste zou zijn dat de Vlamingen er met de grove borstel zouden kunnen doorgaan om de economie van Wallonië te herstructureren. Maar zolang zij blijven vasthouden aan hun wanbeleid zal er niet veel veranderen...

Een ontwikkelingsland help je er ook niet bovenop door geld op te sturen...