Google
 

woensdag 6 december 2006

"Iedereen is geacht de wet te kennen"?!


Opnieuw is het mijn allerbeste Prof.G.Martyn die even een bedenking maakte i.v.m. het begrip 'kerstwet'

Bekijk even dit artikel uit het Nieuwsblad van 05/12/2006:

Kamer verwerpt kritiek op oppositie over programmawet

BRUSSEL - De meerderheid in de Kamer heeft dinsdag de vraag van de oppositie verworpen om grote delen van de programmawet en de mozaïekwet niet te bespreken. Volgens CD&V, cdH, Vlaams Belang en Ecolo staan in de wetteksten hele ontwerpen die helemaal niets met de begroting te maken hebben en tracht paars op die manier het parlementair debat te ontlopen.

De Kamer kwam vanmiddag plenair samen om de procedureslag tussen meerderheid en oppositie te beslechten. Onderwerp is een debat dat telkens opduikt wanneer programmawetten de Kamer bereiken. Die horen in principe enkel bepalingen uit te voeren die met de begroting te maken hebben, maar dat is niet altijd het geval. Daarom worden de ontwerpen ook wel ,,vuilbakwetten'' genoemd.

Volgens de oppositie maakt de regering het deze keer echt wel bont. Nog nooit waren programma- en mozaïekwet zo dik (1.083 artikels en net geen 1.500 pagina's) en werden ze te laat ingediend, stelde Paul Tant (CD&V). Zo'n turf op 3 weken door het parlement jagen, is onaanvaardbaar, luidde het. De teksten noeten voor het eind van het jaar te worden goedgekeurd.

De oppositie vindt het ook onaanvaardbaar en strijdig met het kamerreglement dat een massa bepalingen helemaal niets met de begroting te maken heeft. Het gaat dan onder meer over een wijziging van de snel-Belg-wet, de aanpak van schijnzelfstandigen, de Apetrawetgeving of het beleid tegenover de goksector. ,,Er wordt al zes jaar gebakkeleid over een wijziging van de snel-Belg-wet en nu het allemaal vlug gebeuren'', klaagt Tant aan.

CdH-fractieleider Melchior Wathelet wees nog op de verschillende wijzigingen van de gezondheidswet, die de Senaat nog maar pas goedkeurde en nog niet eens van kracht is. Zijn collega van het Vlaams Belang Gerolf Annemans maakte zich vooral boos omwille van de vele bepalingen over de goksector. Die komt nu volledig in handen van het kabinet van Laurette Onkelinx, zei de fractievoorzitter van het Vlaams Belang.

Van de meerderheid kwam enkel VLD-fractieleider Fons Borginon kort tussen. Hij wees erop dat de regering zich bereid verklaarde verschillende artikelen uit de teksten te halen en dat het deel waarover nog discussie bestaat, slechts 10 procent van het geheel is. Kort nadien schaarden de paarse partijen zich achter dit standpunt. Ze verwierpen de vraag van de oppositie en beginnen straks dus in commissie aan de bespreking van de wetsontwerpen..

llc (belga)

---

Als ik dit artikel lees, krijg ik spontaan de slappe lach. Waar zijn nu de parlementsleden om als eerste roepen dat onze democratie perfect werkt? Dit is geen democratie...

Het zou nog ergens aanvaardbaar zijn indien er maar enkele wetten in deze tijd van feestdagen erdoor worden gejaagd maar 1083 artikels? Ja tuurlijk, welkom in België.

Al de parlementairen hebben dus zeker alles gelezen?! Moeten wij eigenlijk nog vertrouwen hebben in onze 'volksvertegenwoordiging'?

Dit is geen kritiek op het huidige parlement, het is trouwens ieder jaar hetzelfde. Zo rond de periode van kerstmis, wanneer iedereen thuis wil zijn en niet veel tijd en geduld heeft, worden grote hoeveelheden wijzigingen voor wetten, wetten, ... goedgekeurd. Op dat moment gaat alles sneller vooruit in het parlement dan ooit voordien tijdens het parlementaire jaar. Als een sneltrein gaan de wetten erdoor... Opnieuw stel ik de vraag, is het democratisch?

Moet er zo dringend gestemd worden? Als wij dan toch de modelstaat zijn, dan moet over iedere wijziging van een wet, wet, ... toch eens deftig gedebatteerd worden? Je kan toch niet verwachten dat over 1038 artikelen kan gedebatteerd worden in een paar dagen tijd? Of bestaan ubermensen dan toch? Toch zeker niet onze parlementairen? Of toch ...

De mensen stellen er zich niet veel vragen bij, het is de winter die het hem doet... De mensen zijn ingedommeld en houden een winterslaap... en de politiek profiteert ervan.


1 opmerking:

Anoniem zei

Groot gelijk hebt ge, maar tot die constatie zijn wss al veel mensen gekomen, maar wie of wat gaat er iets aan doen, niemand... Dat noemen ze nu de Belgische mentaliteit, iedereen weet dat er in ons "o zo heerlijke landje" gefoefeld wordt à volonté, maar heeft er al ooit iemand initiatief genomen om er iets aan te doen? Ok ja er zijn mss wel mensen die dat proberen, maar breken ze ooit echt door, dringt et ooit tot onze 'volksvertegenwoordigers' door dat ze fout bezig zijn?
Ge moet maar op straat lopen en de doordeweekse mens eens vragen wat hij/zij weet van het nationaal beleid, er zullen er ni veel zijn die antwoord kunnen geven. En dat is wss de grootste fout die de bestuurders van ons België maken... Alles wordt boven het hoofd van de bevolking geregeld, en af en toe worden die hierover ook wel eens geinformeerd, maar hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze van dat geleerd taaltje iets snappen? Zou de regering en compagnie niet eens beter eens nadenken over wat ze doen en vooral voor wie ze het doen? Als ze daarop een antwoord gevonden hebben zullen ze mss de modale burger snappen... Grtz, VV